TINGGALKAN LINK ANDA DI SINI (",)

Selasa, 1 Februari 2011

Krisis Mesir - Teruskan Berdoa

Assalamualaikum



Kejadian rusuhan di Mesir bukan lagi masanya untuk kita menuding jari menyalahkan pihak itu ini. Inilah masanya untuk kita bersatu dalam menyelesaikan permasalahan ini. Kira-kira 11 ribu rakyat kita di sana walaupun pengkhabarannya sedikit jelas dan tak jelas untuk diterima. Semua kena peka dan berusahalah untuk mendoakan keselamatan mereka. Kepada pihak yang suka mengkritik itu ini, hentikan kritikan anda.

Pastinya pihak yang berkuasa sedang melaksanakan tanggungjawab mereka dengan sebaiknya. Jadi, isu seperti ini menjadikan kita untuk lebih peka dengan dunia luar dan bukannya menuding jari tak sudah-sudah. Pengkhabaran dari Facebook kisah di Mesir sedikit melegakan namun teruskan berdoa dan memberikan keyakinan keselamatan kepada mereka di sana.

Mereka perlukan sokongan kita untuk terus berusaha menyelamatkan diri dari kekecohan. Sumber-sumber berita atau info semasa diharap memberikan maklumat yang sahih agar tak wujud spekulasi buruk melampau kepada rakyat di sana mahupun di sini. Sama-samalah kita mendoakan keselamatan mereka. Apa yang penting, sokongan moral anda lebih berguna daripada kritikan. Teruskan mendoakan mereka.

Entry tentang krisis Mesir ini klik sini untuk paparan bergambar.

Dibawah ni satu seruan untuk anda dan bersama-samalah kita menyebarkannya dengan tujuan kesedaran serta perhatian kita kepada mereka di sana. Paling penting doakan keselamatan mereka. Sumber dari kisah di Egypt

Minta jasa baik semua yang berada di Malaysia,Tolong, tolong, tolong, sebarkan pada semua.
Tingkatkan kesedaran.
Rakyat Malaysia di Egypt perlukan bantuan kerajaan.
Secepat mungkin.
Keadaan di Egypt adalah lebih buruk dari yg anda semua tahu.

Kami lihat, media utama di Malaysia tidak ketengahkan langsung hal Egypt.
Kata TPM, "Pelajar Malaysia selamat, tidak perlu dibawa pulang."

Please, jangan bergantung pada media tempatan dah.
Go online, bukak BBC, Al-Jazeera.
BUKA MATA, banyak lagi penting dari hal pilihanraya Tenang tu.

Kenapa, kenapa, student abroad je yg banyak sebarkan hal ni???
Lepas tu, keluarga pelajar Egypt yg kt Malaysia je risau.
Korang tak risau ke?
Tolong la, aku merayu ni.

Okay, wanna know the truth???

Airport di Alexandria dah tak boleh pakai.
Balai polis di sekitar Mansoura dan Alexandria dah dipecah.
Angkatan polis diarahkan untuk tidak mengawal, kononnya untuk susahkan lagi protes.
Penjara-penjara, yes, PLURAL, di sekitar Egypt dah dipecah masuk; lebih 6000 banduan terlepas di jalan-jalan Egypt.
Pelajar2 perempuan terpaksa bergantung dengan pelajar2 lelaki untuk mengawal rumah mereka.
picture credit to krisis mesir

Aduh, tak boleh tidur aku malam ni, menunggu updates dari Egypt.
Korang, please. Aku merayu ni. Sama2 kita tolong. InshaAllah, semua akan selamat.



post credit to umek.thanks for posting this babe. i wouldnt understand unless you post it. and im praying that my aunty and all malaysian at egypt is alright. amin.

and you. yang sedang membaca. please copy and paste entry ini di blog, di facebook, di twitter in everywhere social network you have. spread it please.
thank you. :'(

5 ulasan:

ijatnuar87 berkata...

arap2 mereka smua selamat...dan smoga bencana ni cepat2 berakhir...sebab kesannya boleh kita rasa sampai disinih....

rahman berkata...

hrp2 semuanya kembali aman...amin

Elhidayah Elias berkata...

amin...

zubir othman berkata...

Salam new blogger

nice blog...hehehe

jom singgah blog saya

http://zubir5588.blogspot.com
\segala komen dan cadangan adalah amat dialu-alukan...tq

Elhidayah Elias berkata...

salam zubir..
ok..dah singgah..
slmt berblog :-)