Bahan-bahan:
Nasi
1/2 ekor ayam
3 cawan beras
2 camca mentega
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkeh
1 inci kulit kayu manis
1 batang serai
Sup
1 ulas bawang besar
2 biji ubi kentang
1 sup bunjut
daun sup
Sos kicap
10 biji cabai melaka
1 ulas bawang putih
kicap
Sos tomato
1 biji tomato
2 biji cabai hidup
1 ulas bawang putih
sedikit gula
Cara memasak:
Nasi
- Rebus ayam dengan 4-5 cawan air (rebus hingga mendidih untuk dapatkan air rebusan ayam)
- Panaskan periuk dan masukkan mentega.
- Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan serai.
- Masukkan 3 setengah cawan air rebusan ayam (untuk 3 cawan beras) * Air mesti lebih dari beras
- Masukkan beras dan kacau. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
NOTE! Kacau nasi setelah air mulai kering
Ayam Goreng Kicap
- Keluarkan ayam dari air rebusan.
- Perap ayam dengan sos tiram dan kicap.
- Goreng ayam yang telah diperap. (Tidak perlu goreng lama kerana ayam telahpun direbus)
Sup
- Lebihan air rebusan dan ayam digunakan untuk memasak sup.
- Tambahkan air jika perlu.
- Masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat.
- Masukkan sup bunjut dan ubi kentang.
- Apabila kentang mulai empuk, masukkan daun sup dan garam secukup rasa.
Sos Kicap
- Tumbuk cabai melaka dan bawang putih.
- Gaul bersama kicap.
Sos Tomato
- Kisarkan tomato, cabai besar dan bawang putih.
- Masukkan gula secukup rasa.
2 ulasan:
erm..nk rasa..ble??..hehe..
bleh... :p
Catat Ulasan